Különleges feladatra - Special szendvicspanel kutyaházak

  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás
Értékelés:
(0 szavazat)
Pannonia - Special kutyaház
Pannonia - Special kutyaház

Szendvicspanel kutyaházat sokan csinálnak, de kevesen igazán jól. Bár a komfortja rosszabb, mint a fa belsejű házaké, azonban mégis van létjogosultsága egy körültekintően, szakszerűen összeépített szendvicspanel háznak is. Itt azt mutatjuk be, mikor és miért jó ilyet választanod.

Egyre több helyen találkozhatsz szendvicspanelből készült kutyaházakkal. Nagyon sokan egyszerű "melléküzemágként" építenek ilyet. Szendvicspanelekkel dolgozó cégeknél rengeteg olyan panelmaradék keletkezik, amely ugyan minőségileg kifogástalan, a mérete azonban olyan kicsi, hogy másra már nem használható. Logikus gondolat, hogy kutyaházat építsenek belőle.

A szendvicspanel egy nagyszerű építőanyag. Két vékony acéllemez közé gépi úton juttatnak be szigetelőanyagot. A lemezeket előzetesen felületkezelik a korrózió ellen. Erre jellemzően egy műanyag bevonatot alkalmaznak, de horganyzott megoldásokkal is találkozhatunk. Ez a műanyag bevonat elképesztően szívós és emellett esztétikus külsőt is kölcsönöz az anyagnak. Emberi használatra készült építményeket gyorsan, olcsón lehet belőle felépíteni kitűnő hőtechnikai- és zajszigetelési paraméterekkel. Kiforrott, jól bevált technológia. Azonban a hangsúly az emberi használaton van.

Kutyaházak építésénél egészen más igénybevételekkel is számolni kell. A kutya kapar, rág, ki-be szaladgál a házból, fészkelődik, helyezkedik benne, és még sorolhatnánk hosszan. Ezek a terhelések olyan problémákat vetnek fel, melyeket fontos megbízhatóan megoldani, ha az ember tartós, jó kutyaházat akar építeni. Értelemszerűen erre a csarnokok építéséhez használt technológia nem alkalmazható. Melyik dolgozó kezdi el rágni a munkahelye falát nemde? Nagyon gyakran látunk olyan megoldásokat, hogy a szendvicspaneles építéshez használatos takaróelemek segítségével, csavarozás segítségével építenek össze kutyaházakat. Mutatós, egyszerű, olcsó. Akkor mi ezzel a probléma?

A csavarkötés nem viseli el hosszú távon az olyan dinamikus terheléseket, amivel egy kutyaház lakója igénybe veszi lakhelyét. A kutya vehemenciájától függően idővel kilazul a csavarkötés és a szép kutyaház elemeire esik szét. A szendvicspanelt nem úgy tervezték, hogy ilyen összeépítési módokat kelljen elviselnie. Hasonlóképp problémás a szegecselt kötések használata. A szegecs ebből a vékony lemezből idővel ugyanúgy kiszakadhat és a végeredmény is ugyanaz: oda a kutyaház.

Ráadásul az ilyen csavarozott, szegecselt házak illesztései sosem tudnak elég zártak lenni. Ha az építő igyekezett is lelkiismeretesen dolgozni és a falak illesztéseit valami módon kitömítette, ez a tömítés is tönkremegy a falak elmozdulásával. A résekben pedig megtelepedhetnek a kutya élősködői, melyeket így képtelenség kiirtani. Ráadásul elvész a szendvicspanelnek az a páratlan előnye, hogy segítségével tökéletesen résmentes és fertőtleníthető kutyaházat lehet építeni. Mi tehát a megoldás?

Két és fél év után
Special házaink egyik első példány két és fél év után egy menhelyen

A ragasztás. A Special kutyaházakat első példányaiktól kezdve épp ezért ragasztással építettük. A problémát inkább a megfelelő vázszerkezet kialakítása és a tető megbízható zárása jelentette. Néhány kísérleti példány után azonban e kihívások megoldásait is megtaláltuk és jöhetett a kísérleti bevetés. Kutyaházat pedig hol máshol lehet alaposabb próbáknak alávetni, mint egy menhelyen? A menhelyi kutyák a leglelkiismeretesebb gondozók keze alatt is sok időt töltenek boxokban, ami miatt gyakran unatkoznak. Ha pedig unatkoznak, akkor rágnak, kaparnak mindent, ami csak az útjukba kerül. Nos, az első példányokat még 2015 őszén készítettük az egyik állatmenhely számára és 2017 késő tavaszán még mindig sértetlenül egyben voltak. Egy ilyen házat láthatsz a képen.

A következő fontos kérdés a ház tisztíthatóságának biztosítása. Értelemszerűen egy helyesen méretezett bejáratú kutyaházat (leszámítva a méretskála felső részébe tartozó kutyákét talán) rendkívül kényelmetlen és körülményes az ajtónyíláson át tisztítani. A házat tehát erre az esetre megnyithatóvá kell tenni. Kézenfekvő megoldás a tető eltávolítása. Versenytársaink esetében erre leggyakrabban a nyitható tetőt látjuk megoldásként. Elegánsnak tűnő mód de jobban körüljárva sok lényeges problémát találtunk. A tető nyitását biztosító pántok megbízható, időtálló rögzítése körülményes.  A lecsukott tetőt rögzíteni kell, hiszen mind a szél, mind a  tető szélére felmászó kutya akaratlanul felnyithatja. A szél esetében ráadásul ha nem is nyílik teljesen fel a tető, de az éleken a záródást biztosító szigetelőkről fel-fel emelheti, minden alkalommal huzatot keltve a kutyaházban. A felnyitott tetőt is valahogyan rögzíteni kell nyitott állapotában, hiszen roppant kellemetlen, ha a gazdi fejére csapódik, miközben kedvence házát takarítja. A vasalatok, zárszerkezet ráadásul bonyolítja a gyártást és egyáltalán nem is olcsó, ha jó minőségű alkatrészeket szeretnénk beépíteni, ráadásul úgy, hogy a kutyát is védjük a vasalatoktól, meg a vasalatokat is a kutyától.

A mi tetőnk éppen ezért a többi kutyaházunknál megszokott leemelhető megoldással készül. A rögzítéshez pedig elég volt egy nagyon egyszerű, apró módosítás a vázszerkezeten. Így a kutyaház teteje úgy záródik, hogy akár az egész házat megemelhetjük a tetejénél fogva, miközben a kinyitásához szerszám, de még egy egyszerű nyitókulcs sem szükséges. A takarítás után pedig a tetőt a helyére illesztve egy határozott mozdulattal ismét zárt állapotba pattintható a tető.

Special kutyaházaink összeépítése során az elemeket többszörösen ragasztjuk egymáshoz, ami kizárja annak a lehetőségét, hogy bármiféle rés keletkezzen az illesztések közt. A ragasztások, tömítések pedig a német gyártótól származó, kiemelkedő minőségű ipari ragasztóanyagoknak köszönhetően olyan minőségűek, hogy még a nagynyomású vizes tisztítás sem tehet bennük kárt. A felületek ellenállnak a kutyaházak tisztításához, fertőtlenítéséhez alkalmazott szereknek. Ennek köszönhetően olyan különleges feladatokra is jól alkalmazhatóak, mint a menhelyek, állategészségügyi intézmények karanténjai.

Az alkalmazási lehetőségek kapcsán még két fontos lehetőséget meg kell említenünk. Az egyik a munkakutyák esete. Egy munkaterület őrzésénél a kutyás személyzet váltja egymást, ahogyan általában az őrkutyák is. A munkaidő szűkös, így kevés idő van a váltások közt a ház tisztítására. Valamire való gazdi azonban elvégzi ezt. Ez a Special kutyaház esetében öt percnél többet nem igényel egy általános tisztítás esetében.

A másik eshetőség az úgynevezett problémás kutyák esete. Néha előfordul, hogy egy családi kutya is notórius rombolóvá válik. Találkoztunk olyan esettel, ahol a gazdival való konzultációra érkezésünkkor a kutya épp a kerítés beton(!) lábazatát rágta. Az ilyen ebek természetesen segítségre szorulnak, de addig is lakniuk kell valahol. A gazdi pedig nyilván nem szeretne hetente új fa kutyaházat venni, mert az előzőt lerombolta a kutya.  Nos, az ilyen kutyákat is jó eséllyel megállítja egy Special kutyaház, miközben menedéket nyújt neki az időjárás elől.

Röviden összefoglalva: a Special kutyaházaink tökéletesen jól alkalmazhatók olyan helyekre, ahol a gyors és egyszerű tisztíthatóság, a résmentes, fertőtleníthető felületek és az extrém ellenállóképesség elvárt egy hőszigetelt kutyaházzal szemben.  Nézd meg áruházunkban!

Katt ide a special szendvicspanel kutyaházhoz!