Betöltés...

Hogyan lehetsz Te is felelős gazdi

  • Kategória: Felelős kutyatartás
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

Ha kutyát tartasz, fontos tudnod, hogy ez elsősorban nem alá-fölérendeltségi viszony, hanem sok szempontból társas kapcsolat. Ennek megfelelően kell bánnod kedvenceddel is. Ha úgy tekinted, hogy csak egy kutya, jobb, ha bele sem kezdesz. Ebben a cikkben abban igyekszünk néhány hasznos tanáccsal ellátni, hogyan lehetsz jó gazdája kutyádnak, ezáltal hogyan lehet az együtt töltött egy-másfél évtized örömteli szakasza mindkettőtök életének.

Ha még csak fontolgatod a kutyatartást, a legjobb pillanatban érkeztél ide. Bizonyára vannak elképzeléseid kedvencedről, milyen fajtájú legyen, hogy fog kinézni, mi mindent fogsz vele csinálni. Az első és legfontosabb állomásnál vagy, ez pedig

A kiválasztás

Sokan és sokféleképp jutunk arra a gondolatra, hogy kutyát szeretnénk családunkba, társunknak. Nagyon fontos, sorsdöntő dolog a megfelelő kutya kiválasztása. Ehhez reálisan kell értékelned először is önmagad. A leggyakoribb probléma, ha a leendő gazdi valamilyen általa ideálisnak vélt jelleg, tulajdonság alapján választ. A legfontosabb ugyanis, hogy a kutya várható személyisége hogyan illeszkedik a TE személyiségedhez, életviteledhez. Tökéletes példa volt egy érdeklődőnk, aki magasan iskolázott, sikeres vezetőként egy roppant intelligens fajtának, egy Border Collie-nak keresett kutyaházat. Rövid beszélgetés után kiderült, az illető valószínűleg nagyon rossz döntést hozott. Rendkívül elfoglalt, sűrű időbeosztással élő emberként nyilván kevés ideje marad a kutyára. A Border Collie ellenben egy elképesztően értelmes és élénk fajta. Ebből következően igényli az elfoglaltságot, amit ez esetben is a gazdi társasága, a vele töltött idő, a játék, a séták jelentenek. Ha egy ilyen kutya nincs megfelelően foglalkoztatva, unatkozni fog, s elfoglalja saját magát. Mit jelent ez egy kertes házban? Ás, kapar, rág. A gazdi pedig kikapart gyepre, szétszedett virágoskertre, megrágott kerti bútorokra és cipőkre tér haza, s ezért leggyakrabban a kutyát fogja hibáztatni. Persze elviszi trénerhez, próbál mindenféle csodamódszerekkel úrrá lenni a dolgon, de valószínűleg nem fog sikerülni. Roppant fontos tehát, hogy ne egy kutyaideál mentén, hanem saját életviteled és személyiséged alapos ismeretében válassz kutyát. Ha megvan a kiválasztott, a következőek az

Alapvető feladatok

A kutyával mielőbb keress fel állatorvost. Egy rutinos állatorvos észreveszi azokat a problémákat, amiket főként kezdő gazdiként Te jó eséllyel nem fogsz. Tanácsod ad ezek kezelésében és biztosan rengeteg hasznos információval is ellát a kutyád tartásához. Beadja a szükséges oltásokat, javaslatot tesz a tartás körülményeinek megfelelő egyéb megelőző intézkedések megtételére. Ezek sokszor életmentőek lehetnek. Emellett ellátja kutyádat az elírt mikrochippel, ami korántsem csak a hivatalos kötelezettségek miatt célszerű. Ha igazán veled fog élni a kutya, bármikor megeshet, hogy egy kirándulás, séta során, vagy épp a szilveszteri tüzijátékok hatására elkóborol. A chip segítségével könnyen be tudják őt azonosítani és a központilag tárolt adatok alapján visszajuthat hozzád elveszett kedvenced. Menhelyek keserű tapasztalatai alapján mégegy korántsem olcsó, de nagyon fontos teendőd lesz egészségügyi vonatkozásban. Ez pedig az

Ivartalanítás

Ha valami, ez igazán megosztja az állatbarátokat. Napokon át sorolhatnánk az érveket pro és kontra. Azonban egy nagyon fontos indok mindenképp mellette szól: a kutyádért felelős vagy. Nincs az a gazdi, akinek minden gondosság ellenére ne következhetne be egy nem kívánt vemhesség. Egy kutya akár tíz kölyköt is ellik egy alomban. A született kölykökkel pedig valamit kezdeni kell. Egyebek közt ezért vannak túlterhelve a hazai menhelyek. Legyünk gyakorlatiasak. Egy szuka kutya ivartalanítása 20-30ezer forint. Egy álvemhesség kezelése ennek többszöröse is lehet. Egy nyolc kölyökből álló alom elaltatása és a tetemek elhelyezése is több lesz ennél. Ráadásul utána azzal a tudattal kell élned, hogy pár napos kölyköket kellett elpusztítani, mert nem előzted meg a bajt. A vemhességhez pedig elég egy apró icipici baki.

Hely kialakítása

Mint minden élőlény, a kutya is igényli, hogy legyen egy hely, ahová elhúzódhat, ahol nyugodtan, biztonságban pihenhet. Lakásban ez alkalmas fekhely, amire mi is kínálunk megoldást áruházunkban. Fontos, hogy olyan helyen legyen, ahol a kutya jól érzi magát és védett a zavaró tényezőktől. Kertben elsőként alkalmas kutyaház (sajátjainkat itt találod) és, ha szükség lehet a kutya alkalmankénti elzárására, akkor egy kennel. Ne tartsd a kutyát láncon! Nem azért mert törvény tiltja, hanem azért, mert embertelen. Sokan vesznek azért kutyát, hogy láncra kötve élje az életét és jelezze, ha nem kívánatos ember jár a portán. Erre olcsóbb, hatásosabb és emberségesebb riasztórendszert, biztonságtechnikai eszközöket telepíteni.  Hasonlóképp ne vegyél kutyát, ha az életét egy kennelben kell leélnie nálad. Ha megszokta a helyét, nem piszkít össze-vissza a kertben, ha pedig helyesen tartod, nem okoz kárt sem. Így elzárnod csak akkor kell, ha olyan ember érkezik hozzád, aki fél a kutyától. A helye legyen védett a huzattól, házában meg tudjon melegedni a legnagyobb hidegek idején is és el tudjon húzódni a tűző nap elől is. Legyen egy megszokott helye ahol enni és inni kap és ez mindig ott történjen. El is érkeztünk a következő fontos ponthoz, ez pedig a

Táplálás

Az étel kiválasztásában nagyon fontos, alapvető dolog mindig figyelembe venni, hogy a kutya ragadozó. Ebből következően húsra van berendezkedve az emésztőrendszere. Bármilyen kedvesnek tűnik is megosztani vele az ételed, az emberi táplálékok jó része emészthetetlen a számára, némelyikük pedig kifejezetten káros. Válassz minél magasabb hústartalmú takarmányt, ha állateledelt adsz neki, de az olcsóbb húsoknak -mint amilyen a csirke far-hát- biztosan örülni fog. Ezeket lehetőleg ne nyersen add neki, a sertéshúst pedig mindig legalább forrald át! Nagyon fontos az is, hogy a kutya számára mindig álljon rendelkezésre tiszta, hűvös ivóvíz. A kutya számára a szomjúság sokkal nagyobb megpróbáltatást jelent, mint az embernek.

Képzés

Talán meglepő lehet számodra, de ha kezdő gazdi vagy, a képzés legalább olyan fontos neked, mint a kutyának. Több kutyaiskola is létezik, amelyek vállalják, hogy kiképzik a kutyát a gazdi nélkül is. Ennek az a problémája, hogy a kutya megtanulja ugyan azt, amit tudnia kell, de Te nem fogod érteni kutyád viselkedését és kimarad egy pótolhatatlan lehetőség arra, hogy megismerd őt és összeszokjatok. Szánd rá az időt is, ne csak a pénzt és tanulj vele. Így kialakul az a kötelék kutya és gazdi között, ami a harmonikus együttélés alapja.

Együtt töltött idő

Nagyon fontos, hogy kutyád ne csak farokcsóválva köszönthessen, mikor hazaérsz. A kutya ösztönei  farkastól származnak, amely falkában él. Ezt a falkaszellemet a kutya is követi, melynek ideális esetben Te leszel egész életében a vezéralakja. Ehhez azonban ténylegesen együtt kell élnetek, nem csupán egy helyen. Sok-sok játék, közös séták, kirándulások, közös élmények azok, amelyek életben tartják a kutyádban azt, hogy ő a Te falkád tagja. Hihetetlen mennyiségű irodalom áll rendelkezésre a témában, melyek közül válogathatsz. Egyet ajánlanánk most ezek közül figyelmedbe, ezek pedig a televízióból ismert csodálatos kutyadoki, Cesar Millan könyvei. Cesar érthetően, egyszerűen magyarázza el, mit miért tesz a kutya és hogyan tudod őt társadként a szabályaid közt tartani.

Egy utolsó javaslat: örökbefogadás

Felelőtlen embertársainknak köszönhetően egészen elképesztő számú kutya él jelenleg is menhelyeken. Magunk is több menhelyen jártunk és egészen hihetetlen történetekkel találkoztunk. A menhelyi örökbefogadás mellett rengeteg praktikus ok szól. A menhelyek személyzete ismeri védenceit és elképzeléseid, kérdéseikre adott válaszaid alapján javasolhatnak neked lehetséges örökbefogadható kutyákat. Ezek a kutyák a kis kölyöktől az idősebbig mindenféle korban megtalálhatóak a menhelyeken. Ha onnan fogadsz örökbe, jobb eséllyel fogod tudni, mire számíts attól a konkrét kutyától, amelyet magadhoz veszel. Az örökbefogadásért pedig jellemzően nem is kikötött összeget, csak egy általad megválasztott mértékű támogatást kér a menhely, ami viszont nekik létfontosságú segítséget jelent. Ellentétben azzal a sajnos elég nagy számban működő kutyaszaporítóval, akik tenyésztőnek mondva magukat a szokásosnál picit olcsóbban hirdetik kölykeiket, de a kutyára valójában egy könnyű pénzkeresetként és nem tenyészállatként, főleg nem társként tekintenek.

Reméljük, hasznodra lesznek az itt leírtak. Sok örömet kívánunk a kutyatartáshoz!