Betöltés...

Minek áll ellen az ellenálló kutyaház?

  • Kategória: Érdemes tudnod
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

Ellenálló kutyaház Tehetsége, ötletei szerint minden kutyaház gyártó más-más tulajdonságokat emel ki kutyaházai kapcsán. Ritka kivételektől eltekintve ezek mind-mind hasznos tulajdonságok és nyilván megtalálod a mi termékeink jellemzői közt is egyiket-másikat. A piac kínálatát elnézve viszont alighanem mi vagyunk az első kutyaház gyártó, amelyik ezeket és még sok másik hasznos tulajdonságot átfogóan összegyűjtötte és termékeit ezek megvalósítására fókuszálva fejleszti. Most Veled is megosztjuk e paramétereket, mert ez a lista akkor is hasznodra lehet, ha nem nálunk vásárolsz kutyaházat.

 

Napjainkra a kutyaház mint termék igen kifinomult, sokféle szempont szerint épített termékkörré változott. Eleink bizonyára jót mulatnának némelyiken, hiszen ha volt is a kutyának valamiféle ól építve az jellemzően egy deszkákból összeszögelt építménynél nem volt több. Akkoriban egy hozzánk hasonló kutyaház-gyártó alighanem kevés babért aratott volna. A mai kutyaházak azonban általában okkal lettek a régieknél sokkal összetettebb termékek. A régi idők kutyáinak feladata az ember munkájának támogatása volt az ősi, farkasoktól örökölt ösztönök felhasználásával. Életüket zömmel a szabadban élték, s ehhez voltak szokva. Ha a ház megsérült, néhány szög és deszkadarab megoldotta a problémát. Napjaink gazdijai és kutyái azonban ennél lényegesen szerteágazóbb igényeket támasztanak a kutyaházak kapcsán. Egy mai kutyaház gyártó termékének tehát a következő tulajdonságokat kell mindenképp hordoznia.

 

Evidencia az időjárás-ellenálló felépítés. Ezt azonban sokkal nehezebb jól megoldani, mint elsőre gondolnád. Az új kutyaház tiszta, szép, hibátlan külseje nagyon csábító. Fontos kérdés azonban, meddig marad ez a külső olyan szép. Mennyi dolgod lesz a kutyaházzal, hogy szép és persze ép maradjon? A leginkább problémásak e téren a tiszta fa kutyaházak. Kétségkívül nagyon szépek, természetes hatást nyújtanak. Hogy ez így is maradjon, a készítőnek megfelelő anyagokkal kell kezelnie a fát. Nem elsősorban az anyag márkája, hanem a képességei számítanak. Viselje el a nyári tűző napot, ne égesse le a nap a falról, bírja a vizet, a havat és a fagyot sőt akár azt is, ha a kan kutya alkalmasint levizeli. Belseje még nehezebb történet, hiszen ott nehezebben szárad ki a kutya által behordott víz, sár, márpedig kutyád nem fog lábat törölni, ha bemegy a kutyaházba.

 

Az időjárás-ellenállósághoz kapcsolódó tulajdonság az esővíz elleni megfelelő védelem. Ez a felületek megfelelő kezelésén túl a csapadékvíz helyes elvezetését is jelenti. Az élek, illesztések pontos zárása mellett ugyanúgy lényeges, hogy a víz olyan helyeken folyjon le a tetőről, falról, ahol nem okozhat problémát. Nem rekedhet benn kis zugokban, nem gyűlhet fel, nem áztathat át olyan helyeket, ahonnan aztán nem szárad ki, s elkezdi megrongálni a kutyaház szerkezetét. Alapos kutyaház gyártó ezekre különös gonddal ügyel.

 

Rosszul záró nyitható tetejű kutyaházLegalább ilyen fontos a szerkezet zártsága a széllel szemben is, csak ez már a kutya érekében. Könnyű belátni, egy huzatos kutyaház meglehetősen haszontalan dolog, kidobott pénz. Ez a tulajdonság főleg a nyitható-, vagy levehető tetejű kutyaház esetében különösen fontos. A levehető tető nagyon sokban könnyíti a kutyaház tisztítását, fertőtlenítését. Akinek már kapott egy egyszerű bolhát kutyája igazán értékeli ezt a megoldást. De mit ér ez a segítség, ha közben egészségtelenné tesszük a huzattal a kutyaházat. A tető és a kutyaház illeszkedő felületeinek megfelelő záródása ezért létkérdés. Sok kutyaházgyártó próbálkozik ennek megoldásával, több-kevesebb sikerrel. Ezt a problémát volt a legnehezebb megoldanunk nekünk is. A képen egy rosszul záró kutyaház-tetőt látsz.

 

A sor végére hagytuk a mechanikai igénybevételeket, bár ezek legalább olyan súllyal esnek latba, mint bármelyik korábban leírt szempont.. A kutya azon kívül, hogy belemegy mással is próbára teszi a kutyaház szerkezetét. Izeg-mozog benne, forgolódik, nekidől a falának, vakaródzik, és még sorolhatnánk. Ezek elsőre jelentéktelennek tűnő dolgok, de hidd el, komoly károk okozására képesek. Gondolj csak arra, hogy a katonáknak az ütemes léptei -nem a földhöz csapkodós díszlépés, csak a szimpla lépéstartás- képes összeadódva leszakítani egy hidat. Pedig csak sétálnak. A kutyaházat is elsőre jelentéktelennek tűnő dolgok rongálhatják meg. Ezért nagyon fontos, hogy kellően erős anyagokból épüljön a ház, helyes kialakítással és megfelelő rögzítéstechnikával. Mit sem ér a szép, száraz gyalult deszka, ha ládakapcsokkal lövöldözik egymáshoz és igen rövid idő alatt szétmozognak a kutyaház összefogott falai. Hasonlóan rövid életet várhatsz a szegezett kötésektől.

 

Egy fokkal jobb, de önmagában még mindig nagyon gyenge módja egy kutyaház összetartásának a csavarozás. Ha már találkoztál lapraszerelt bútorral, amit legalább egyszer, vagy kétszer áthelyeztek, tudod, mire gondolunk. A csavar a mozgás hatására belerágja magát a fába, kitágítja fészkét és már fel is lazul a kötés, szétesik a kutyaház. Ezért nincs a kínálatunkban lapraszerelt kutyaház.

 

szendvicspanel kutyaház rossz összeépítéseHa a csavarozás más kötési megoldással kombinálva van, általában már tartós az illesztés. Mind a fa, mind az újabban piacra került acél szendvicspanel kutyaházak összeépítésénél jó megoldás az összecsapolás és egyéb kötési módok kombinációja. Erősen problémás viszont az előszeretettel alkalmazott húzószegecs (popszegecs) használata. A probléma hasonló a csavarozott fa kutyaházakéhoz, csak annál veszélyesebb. A kötés folyamatos terhelés miatti fellazulásán, elhasználódásán felül a felületek eltávolodása már sérülésveszélyes is lehet a kutyára. A vékony acélhéj élei bizony nagyon komoly vágott sebeket tudnak okozni. Az összeillesztett felületeknek tehát teljes felületükön kell összekapaszkodniuk, egymásra illeszkedniük, s nem csupán egy két ponton. A képen láthatod, hogyan hullámosodik fel a rossz illesztések mentén az éles fémlemez.

 

Itt kapcsolódik a témába a rágásvédelem. A kutya, főleg kölyök korában szeret mindent megrágni, ami alól nem kivétel a kutyaház sem. ARosszul feltett rágásvédő kutyaházra hálátlan dög, pedig ha tudná mibe került...:) A rágást a kő borítású házak mondhatni alapból kibírják. Az a kutya, amelyik a követ tartósan rágja, komoly gondokkal küzd. Ugyanezt mondhatjuk el az acélhéjú szendvicspanel kutyaház esetében is. A fa kutyaház azonban problémásabb eset. A védendő éleket általában fémmel erősítik, mert gyorsan, egyszerűen felrakható, míg például a kövek fára ragasztása már jóval komolyabb szakértelmet és nagyon jól megválogatott anyagokat igényel. Ha azonban a fémlemezt egyszerűen felszögeljük, csavarozzuk, ismét súlyos veszélyforrást épít a kutyaházba a nem kellően körültekintő kutyaház gyártó. Mint a képen, ahol nem csak a szegezéssel rögzített, hanem az emellett vékony, ezért felhullámosodó éles lemez a probléma, amiben a kutya már fogást találhat a fémen.

 

Két lehetséges alternatíva e probléma megoldására a vastag falú (minimum 1,5mm vastag) profilok használata és a teljes felületen való illesztés, rögzítés. Előbbi jóval drágább fémanyagokat igényel, de azok nem tudnak torzulni és elhajolni a fától. Ezek egyszerűen felcsavarozva is látszólag megbízhatóan fennmaradnak, azonban a fába behajtott csavarozás az ismétlődő igénybevételek hatására fokozatosan meglazulhat. A vékonyabb lemezeknél viszont csak a teljes felületre való rögzítés (például ragasztás) vagy a hajlított él beeresztése egy fába mart horonyba a megfelelő. Ellenkező esetben a felhullámosodó lemezt minimum letépi a kutya, rosszabb esetben még súlyosan fel is sérti magát vele. Viszont a vékonyabb lemeznél nem kell attól tartani, hogy a kutya foga alászorulva megsérül, ezzel nagyon erős fájdalmat és maradandó sérülést okozva neki.

 

Tudjuk, nem teljeskörűek az itt bemutatott információk. A cél nem is ez volt, hanem az, hogy a kutyaház gyártók által leggyakrabban elkövetett hibákat felismerd és elkerüld. Ezzel megóvod kutyád az esetleges sérülésektől, kellemetlenségektől, magadat pedig egy jelentősebb pénzkidobástól. Hidd el, sok vevőnk tapasztalatából állítjuk: megéri. Kutyaházainkat pedig úgy terveztük és készítjük, hogy ezeket a hibákat bizonyosan ne tapasztalhasd rajta sem Te sem kedvenced. Győződj meg róla magad is!

Nézd meg kutyaház-választékunkat itt!