Betöltés...

Miért jó a hőszigetelt kutyaház?

  • Kategória: Érdemes tudnod
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

nem hőszigetelt kutyaház illesztéseEgyik érdeklődőnk kicsit hitetlenkedve megkérdezte, mitől lesz jobb a hagyományosnál a hőszigetelt kutyaház. Egyáltalán mi értelme a hőszigetelésnek, hiszen a kutyaház állandóan "nyitva van", nincs ajtaja. A kérdés elsőre logikusnak látszik. Vajon tényleg logikus? A helyzet a valóságban korántsem ennyire egyszerű. Ezúttal a szimpla és a hőszigetelt házak összehasonlításáról lesz szó

Több ok is szól a hőszigetelt kutyaházak mellett a szimpla építésűekkel szemben. Az első és leginkább nyilvánvaló ok a szerkezet zártsága. Ez azért lényeges, mert ha a kutyaház oldalain átfütyül a szél, akkor az nem igazán kutyaház, főként nem hőszigetelt kutyaház, inkább csak egy napellenző. Könnyű belátni, ez télen bizony vajmi kevés segítség a kutyának. Ha pedig már találkoztál az egyszerű kutyaházak közt olyannal, aminek az illesztései finoman szólva laza pontossággal készültek, akkor tudod azt is, hogy pontosan mire gondoltunk.

Sokszor, leginkább talán a nagy szériában, gépsorokon gyártott, lapraszerelt kutyaház esetében láthattad, hogy a kapcsokkal, szegekkel összeütögetett falak illeszkedése pontatlan. Ráadásul nem is igazán merev, így a szimpla hőtágulások okozta mozgás is kilazítja ezeket és máris átlátsz a deszkák közt. Képzeld el, mi lesz, ha még a kutya is "megdolgozza" kicsit az ilyen kutyaházat.

hőszigetelt kutyaházA hőszigetelt kutyaház konstrukciója ezt több okból is ki kell zárja, ami egyik fő szempont volt a kutyaházaink tervezése során. A hőszigetelést mind a kutyától, mind a környezettől védeni kell, hiszen enélkül elveszti szigetelő képességét, rosszabb esetben különböző gombák, élősködők lakhelye lesz, esetleg egyszerűen a blöki új játéka. Ez eleve feltételez bizonyos építési pontosságot és mechanikai stabilitást is. Vagyis ha szakszerűen akar a konstruktőr kutyaházat szigetelni, törvényszerűen stabil, erős konstrukciót kell létrehoznia.

A kutyaház hőszigetelése azonban más szempontból is lényeges kérdés. Való igaz, hogy a kutyaházon nincs ajtó, így lényegesen nagyobb hővesztesége van, mint egy emberi lakóháznak. Ez rendben is van, hiszen a kutyaház elsődleges feladata, hogy nyáron árnyékot, hűsölési lehetőséget, télen pedig fagymentes, szélvédett helyet és a csapadék elől menedéket nyújtson. Lehet persze ezt egy eltúlzott állatszeretettől vezérelve fokozni, de nagyon gyorsan eljutsz oda, ahol többet ártasz, mint használsz. A lényeg tehát az, hogy a szerkezet a huzattól mentes legyen, a csapadékvizet kívül tartsa. Ha ez teljesült, máris értelmet nyer a szigetelés. A légcserével ugyanis valóban távozik valamekkora része a kutya testének hőjéből, de ez korántsem a teljes hőveszteség. A többi részt viszont hatásosan tartja benn a jó szigetelés, ráadásul a körben hőszigetelt kutyaház padlója a felfázástól is megvédi a kutyát. A légcserét is fékezheted egy a bejárat elé megfelelően felszerelt hőfüggönnyel, így ott is csökkenhet a szigetelt kutyaházból távozó hőmennyiség.

Amennyiben tehát a hőszigetelést szakszerűen építik be a kutyaházba úgy biztos lehetsz abban, hogy a hőszigetelt kutyaház meg fogja érni a rá áldozott pénzt. Egyrészt mert pontosan összeépített, tartós megoldást biztosít kutyádnak, másrészt a hőszigetelésnek köszönhetően sokat javít a kutya komfortérzetén is. Így tehát bátran kijelenthetjük, hogy a kutyaház, a jól megépített kutyaház hőszigetelése bizony hasznos dolog, s nem csupán úri hóbort. A Te kutyád nem érdemli ezt meg? Győződj meg róla, nem a levegőbe beszéltünk, nézd meg az általunk készített hőszigetelt kutyaházakat itt:

Szigetelt kutyaház kínálatunk