Betöltés...

Kutyaól vagy kutyaház egykutya...vagy mégsem?

  • Kategória: Érdemes tudnod
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

közönséges kutyaólLégy nyugodt, nyelvészkedés helyett egészen másról másról lesz szó. Azt vizsgáljuk, mitől lesz a kutyaól valódi otthon a kutyának, igazi kutyaház. Igazán zsebbe vágó és lényeges szempontokat veszünk górcső alá.

Padló, négy fal, ajtónyílás, meg valami tető és kész is a kutyaól. Mit kell ezen variálni, tehetnénk fel a kérdést, persze a végletekig leegyszerűsítve a dolgokat. Az ősi magyar fajtákat alapul véve, mint a puli, vagy a komondor, talán ez igaz is lehet, az eredeti életterükben. Végtére is a tanyán csak arra kellett nekik a kutyaól, hogy legyen hová behúzódni az eső, a hó elől. Napjainkban azonban ezeknek az időknek a szimbiózisként való együttélésnek egy másik, hobbi szerű aspektusa is jelentős súlyt kapott. A hobbi célú, sport- és egyéb az ősi feladatoktól eltérően alkalmazott fajtáknak, kutyáknak azonban egészen más megoldásokra lehet szüksége.

A puli, vagy a komondor tömött bundája kellő védelmet nyújtott a hideg ellen. A szél, a nap elől is volt hová behúzódni. Ennyiben meg is volt oldva a kérdés. Az istállókba is beeresztett kutyára pedig "fűtöttek" is a bentlakók. Most képzelj el egy rövid szőrű kutyát, mint a boxer, esetleg olyan kis testűt, mint a mopsz! Vajon az ő felépítésük is ennyire ellenálló? Vajon egy drágább kutyát, mint egy tiszta angol bulldog egyszerűen kivágnál az udvarra? Hogyan szerezz nekik megfelelő eblakot?

Az világos, hogy a pár szeggel, meg kapoccsal összehajigált kutyaól csak félmegoldás. Senki sem szeretne azért pénzt költeni, hogy egy éven belül szétessen egy véglegesnek képzelt kutyaól. A másik véglet az aranyárban elkészült -jobb híján nevezzük így- luxus kutyaház. Ezek közé soroljuk azokat a csili-vili palotákat, melyek látványnak nagyon szépek, mutatósak, talán minőségük is kiemelkedő, de a funkcionalitásuk rossz vicc. Képzelj el például egy olyan modellt, ami nagyon mutatósan hőszigetelt üveg falakkal készül (hadd lássa a gazdi, hogyan alszik a kutya?), de épeszű ember Aladdin kincséért sem költözne ilyenbe. Melegen tartani télen köztudottan lehetetlen, míg nyáron...vajon ennek a háznak a kitalálója hallotta már az üvegház-hatás kifejezést? Íme két véglet, amiből elmondhatjuk, aligha az ár a mérvadó. Hogyan mérlegelj tehát? Nem is olyan bonyolult a dolog. Emelkedj felül az első benyomáson és vizsgáld meg a házat a kialakítás célszerűsége, várható tartóssága, esetleg a garanciális háttér ÉS az ár összevetésével!

A jó kutyaház megfelelő arányokkal rendelkezik, mérete pedig igazodik az adott kutyafajta testméreteihez. Ez azért lényeges, mert így lehetséges az, hogy kutyád minimális kényelmetlenséggel tudjon ki-be járni, azonban bent letelepedve teste melegével melegen tudja tartani. Nagyon ritka esetben szükség lehet a ház fűtésére is, bár ez tényleg nem általános. Ez esetben célszerű a levegőt nem keringető, sugárzó hővel működő fűtőberendezést alkalmazni. A legextrább és a legegyszerűbb kutyaól sincs nyílászáróval ellátva, így a légcsere megoldott. A levegőt keringető fűtés tehát nem más, mint egy "huzatgenerátor", ami teljesen szükségtelen, haszontalan, nem utolsósorban felesleges pénzkiadás. A berendezés elektromos, így a kutya számára nem hozzáférhető beépítés elengedhetetlen.

Legalább ilyen fontos a kutyaól jó tisztíthatósága. Nem, a kutya sosem fog lábat törölni, ez igaz és nem is ez a cél. A tisztíthatóság rendeltetése, hogy abban az esetben, ha valamilyen élősködő, vagy betegség ezt szükségessé teszi, a kutyaól belseje is fertőtleníthető legyen. Ezt nyilvánvalóan szeretnénk a legegyszerűbb módon, kényelmesen végezni. Ugyanígy szükséges lehet a tisztítás, ha nőstény kutyusod kölykökkel ajándékoz meg és a házban fial. Mindezek egyik legegyszerűbb és leginkább kényelmes módja a levehető tető. A ház belső felületei legyenek jól tisztíthatóak, nedvességnek ellenállóak. Nem célszerű azonban a zárt, nem légáteresztő anyagok használata. Gondolj bele, Te hogy éreznéd magad például egy gumiszőnyegen? Nos, a kutyának sem kényelmes a dolog.

mutatós hőszigetelt kutyaházA külső megjelenés legyen nyugodtan egyedi, tükrözze ízlésed, ezzel semmi baj. Érdemes azonban olyan külsőt választani, amivel kevés dolgod lesz. Ha fa kutyaól a választottad, évenként javallott azt átvizsgálni, kisebb hibáit javítani és átfesteni, így lesz tartós és szép. Kerüld a szükségtelen és rosszul felhelyezett díszelemeket, a könnyen lerágható, lekaparható burkolatokat, díszítéseket! Ezek esetleg a kutya szájában köthetnek ki és akár komolyabb bajt is okozhatnak neki, így persze Neked is. Hasonlóképp a fém védőélekkel is légy körültekintő! Jól felszerelve óvhatja a házat és igazi segítség egy vehemens kutyával szemben, ugyanakkor hanyagul beépítve könnyen leszedheti a kutya, vagy sérüléseket okozhatnak a kutyádnak.

Mint láthatod, ezek nem ördöngős, mégcsak nem is sok pénzt igénylő szempontok. Pusztán józan ész és körültekintés kérdése a megfelelő megoldás megtalálása. A legjobb, ha őszintén és a lehető leginkább elfogulatlanul felteszed a kérdést egy neked tetsző kutyaól láttán: vajon ilyenben én hogyan érezném magát a kutyám? Vajon ez a kutyaól tényleg jó lenne-e a neki, vagy csak nekem tetszik a külseje? Ha így teszel, a legjobb eséllyel lesz kedvencednek igazi, a szó legjobb értelmében vett kutyaháza. Hidd el, így Te is jobban fogod érezni magad! Mi is e szempontok szerint tervezzük, fejlesztjük és építjük kutyaházainkat. Nézd meg választékunkat!

Tégla kutyaház kínálatunk - Fa kutyaház kínálatunk