Betöltés...

Milyen esetben érdemes fűthető kutyaház mellett döntened?

  • Kategória: Érdemes tudnod
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

Aki kutyaház után kutat, szédítően széles választékkal szembesül. Ezek a legolcsóbb, és valljuk meg jellemzően igen szerény minőségi és kényelmi elvárásoknak megfelelni képes kutyaól és az akár teljesen földtől elrugaszkodott dolgokkal felszerelt „luxus” kutyaház közt igen sok lehetőséget kínálnak. A kiegészítők közt egyre több helyen jelenik meg a fűtés, ami kétségkívül szokatlannak hat egy kutyaház esetében. Ezúttal annak eldöntésében igyekszünk segíteni Neked, hogy van-e és mikor létjogosultsága a fűtésnek a kutyaházban.

A komolyabb kutyaház konstruktőre gyakran szembesül laikusok részéről olyan, elnéző mosollyal kísért megjegyzésekkel, hogy esetleg fűtés, klíma, kábeltévé is kerül a kutyaházba. Bármilyen meglepő is azonban, a fűtésnek néhány esetben van létjogosultsága. Ez azonban mind a kutya fajtájától, mind a tartásának módjától, mind a kutyaház felépítésétől és elhelyezésétől függ, önmagában nem értékelhető helyesen.

Vegyünk például egy komondort. Neki igen szerények az igényei, sok esetben képes úgy elaludni az udvar közepén a legnagyobb fagyban, hogy az éjjel hulló hó teljesen belepi a kutyát, s csak akkor vesszük észre, hogy még az udvaron van, ha behívásra egy hóbucka megmozdul. Neki abban az esetben, ha egy jól összeépített, huzatmentes kutyaházat biztosítunk, ahová, szél, eső, esetleg tűző nap elől elbújhat, valószínűleg többet nyújtunk, mint amit valaha is igénybe fog venni. Nem teljesen azonos, de sokban hasonló a helyzet szinte minden juhászkutyával.

Nézzük a másik végletet, mondjuk egy rövid szőrű tacskót, vagy francia bulldogot. Ők kis termetűek, rövid szőrűek, így nem nehéz belátni, sokkal érzékenyebbek a környezet, az időjárás próbatételeivel szemben. Ha tartósan a szabadban élnek, nekik bizonyosan komolyabb igényeknek megfelelő kutyaház tud csak megfelelő menedéket nyújtani. Keményebb teleken, vagy ha esetleg megbetegszik a kutyus, netalán „kölyökáldás” érkezik, bizony szükség lehet a fűtésre. Sokan itt követik el a legkönnyebben a legnagyobb szarvashibákat, sokszor abszolút jóindulatból. Fölösleges viszont azt a kutyaházat fűteni, amit valamilyen fagymentes melléképületben vagy egy fagytól védett teraszon a falnál helyeztünk el.

Mit vegyünk figyelembe a kutyaház fűtésének megoldása során? A kutya igényeit természetesen. Ezt pedig nagyon ki kell hangsúlyozzuk: a kutya igényeit! Ne azt, amit mi magunk kellemesnek érzünk, mert néhány hasonlóság ellenére az ember bizonyos dolgokban nagyon másképp működik.

A kutyának az emberhez hasonlóan nem tesz jót a folyamatos huzat. Ennek megfelelően egy hőlégfúvós ventilátor, vagy egy levegőkeringetést megvalósító fűtés adott esetben épp a visszájára sülhet el és kényelmetlenné, esetleg egészségtelenné teszi a házat, amit aztán „az a hálátlan dög” lehet éppen ezért nem fog használni.

A padlófűtést mi emberek sokan szeretjük, hiszen nagyon kellemes dolog meleg padlón sétálni, és a hőérzetünk is sokkal jobb e környezetben. A kutyaház esetében azonban gondolkodj el a következőn! A kutya a padlón fekszik és nem az ágyon, mint Te, így a meleget közvetlenül kapja meg a padlófűtéstől. Blökid ráadásul izzadni sem képes, így nem tudja hűteni magát, ha túl sok lenne a jóból. Következésképpen könnyen előáll az a helyzet, hogy puszta jószándékból -neki is azt akarod, ami a legjobb és magadból indulsz ki- kizavarod a fűtéssel a házából.

Hogyan jársz el akkor helyesen? A sugárzó hőt biztosító fűtőberendezések egészségesebbek, mint az úgynevezett konvekciós, levegőkeringéssel operáló változatok, amilyen a radiátor például. A kutyaház fűtésére tehát infrapanel-jellegű fűtések lesznek a leginkább alkalmasak.

A fűtést beszerelni azonban csak jól megépített, hőszigetelt kutyaház esetében van értelme. Mi haszna annak, hogy drága pénzen fűtsd az udvart? A fűtésnek kellően biztonságosnak kell lennie abból a szempontból, hogy a kutyában kárt ne okozhasson. Elektromos vezeték, csatlakozás ne legyen a kutya által hozzáférhető és a hőt adó felület se okozhasson sérülést. Példaképp egy infralámpa több, mint valószínű, hogy meg fogja égetni a kíváncsi kutyust, ráadásul agyon melegíti szegényt, neked meg jól megdobja a villanyszámlád.

El is érkeztünk az utolsó fontos szemponthoz: megfelelő energiával fűtsön a fűtés, se többel, se kevesebbel. Ha túl nagy hőkülönbséget csinálsz a külső hőmérséklet és a kutyaház belseje közt, az ugyanolyan, mint amikor nyáron a kánikulából hirtelen belépsz egy húsz fokkal alacsonyabbra hűtött épületbe. Szinte garantált egy tisztességes lebetegedés. Kutyád pedig ki-be járkál és nem öltözködik. Említettük már más írásainkban, hogy a jól épített kutyaházat a kutya saját testének melegével „befűti”. Legjobb, ha ezt csak támogatjuk a fűtéssel annyira, hogy a kutyaház belseje fagymentes legyen, s a többit a kutyára bízzuk. Ezt megfelelő méretezéssel, szabályozással kell biztosítani, ami nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A sok helyen alkalmazott szobatermosztátok például biztosan nem képesek erre, hiszen nevükből is egyértelmű: lakószobák hőmérsékletére méretezettek.

Ha gondosan válogatsz, bizonyosan több igazán jól megépített megoldással is találkozni fogsz a piacon, melyek teljesítik az itt leírt elvárásokat. A választás egyik legokosabb szempontja pedig az egyszerűség ezek közt. Minél bonyolultabb valami, annál több a hibalehetőség.

A mi fűtőelemeink is e szempontok szerint készülnek. Önszabályozó infrapanelekkel dolgozunk, melyek kutyád házában fagymentes körülményeket biztosítanak, ugyanakkor napi fogyasztásuk mindössze 1kWh nagyságrendű, így neked is elviselhető megterhelést (napi mintegy 40Ft) jelent az energiaköltségekben. Nem állítjuk, mert nem állíthatjuk, hogy csak nálunk találsz ilyen fűtési megoldást. Csupán azt mondjuk, hogy ezeket érdemes keresned a számtalan lehetőségből, ha valóban jót akarsz a kutyádnak. Nézd meg az ilyen fűtéssel rendelhető kutyaházainkat!

Kattints ide a fűthető kutyaházak kínálatához!